afganistan turvapaikka huippuosaaja

Suomi pelastaa maailmaa: Afganistan

18.8.2021

Suomi on ollut mukana Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa vuodesta 2001 alkaen. Tuolloin pääministerinä oli Paavo Lipponen, suurimmat hallituspuolueet olivat SDP, Kokoomus ja Vasemmistoliitto. Tämän kahdenkymmenen vuoden aikana operaatiosta on jaettu hyvin vähän, jos ollenkaan, tietoa. Mitä siellä tehdään, miksi, ja paljonko se kaikki kustantaa?

Juhlapuheissa on kehuttu, kuinka operaation avulla on parannettu afganistanilaisten naisten ja tyttöjen elinoloja; on rakennettu mm. kouluja. Tosiasiassa kellään ei ole tietoa, mihin sadat miljoonat eurot ovat menneet. Tätä eivät tiedä niin tutkijat, kuin paikalla olleetkaan. Eräs diplomaatti kertoi: kun ulkoministeriön suuntaan viestittiin että ei ole järkeä kaataa rahaa paikkaan jossa se voidaan käyttää käytännössä mihin tahansa, käskettiin ulkoministeriöstä pitää suu supussa ja jatkaa rahoitusta.

Voi olla, että kukaan ei tiedä paljonko Afganistanin operaatio, sekä samalla jaettu kehitysapu, on tullut maksamaan. Valtion mukaan 745 M€, YLEn MOT -ohjelmassa puhutaan suunnilleen miljardista. Kyseessä on oikeasti ihan hemmetin paljon rahaa; miettikääpä mitä muuta olisi saatu miljardilla eurolla, kuin pidettyä yllä pientä suomalaisyhdyskuntaa Afganistanissa, ja tuettua korruptoitunutta hallintoa joka on harrastanut mm. huumeiden viljelyä.

Suomi jakaa nykyään Afganistanille 28 miljoonaa euroa kehitysapua vuosittain, ja on sitoutunut siihen myös jatkossa. Ainakin minun on erittäin vaikea ymmärtää miksi meidän pitää syytää rahaa taleban-johtoiselle, sekasorron vallassa olevalle maalle. Onhan se tietysti kiva että herrat siellä pääsevät ajelemaan viimeistä vuosimallia olevilla Hummereilla, ja ehkäpä Haavistokin saa siellä sitten vieraillessaan istuskella kullalla silatussa tuolissa.

Mitä muuten tapahtuu aina, kun uusi kriisi syntyy? Poliittiset opportunistit nostavat päänsä, ja syytävät myrkkyä vihollistensa päälle, kun samalla hurskastelevat omalla hyvyydellään. Tämä on nyt nähty Afganistaninkin tapauksessa: vihervasemmisto ottaisi tänne auliisti kaikki tulijat, ja samalla he syyttävät esimerkiksi perussuomalaisia kylmiksi ihmisvihaajiksi. Kummallista kyllä, koko vihervasemmisto pysyi hiljaa kun jaoin Twitterissä Tilastokeskuksen taulukon, joka kertoo että eniten seksuaalirikoksia suorittava ulkomaalaisväestö tulee Afganistanista. Kysyin myös avoimen rajan politiikkaa kannattavilta, että paljonko tänne pitäisi afganistanilaisia ottaa. Ihmeellistä, tähänkään ei kukaan vastannut. Onkohan niin että pelkkä hurskastelu ilman ikäviä yksityiskohtia on vihervasemmiston tapa toimia?

Perjantaina 13.8.2021 ulkoministeri Pekka Haavisto poikkesi tavoistaan, ja kommentoi asiaa jolla on jotain tekemistä Suomen kanssa. Hän kommentoi Kabulin suurlähetystöä, ja Afganistanista Suomeen tuotavaa väkijoukkoa. Käyttäen näkijän lahjojaan Haavisto kertoi että Kabulin lähetystö pidetään edelleen auki, 130 afganistanilaista henkilöä kuljetetaan jossain vaiheessa Suomeen, ja hän toivoi myös että Talebanin ja Afganistanin hallituksen välillä saadaan aikaiseksi rauhaan johtava neuvottelutulos.

Samalla kun Suomi siis päätti vielä pitää lähetystön Kabulissa normaalisti auki ja toivoo rauhan voittavan, esimerkiksi Tanska ilmoitti samana päivänä sulkevansa lähetystönsä. Myös liuta muita maita joko sulki lähetystönsä, tai ilmoitti vähentävänsä lähetystön henkilöstön minimiin ja aloittavansa kotiutukset.

Haaviston optimistinen näkemys tietysti romuttui, ja viimein maanantaina 16.8.2021 hän kertoi että suomalaisten sekä afgaaniystävien evakuointi aloitetaan. Vielä ei tiedetä kuinka kalliiksi muutaman päivän odottelu ja lähetystön väkisin auki pitäminen tulee. Maksaako se vain rahaa, vai myös ihmishenkiä? Muut maat tosiaan aloittivat nämä elintärkeät toimet jo aikaisemmin. Suomeen lennätettävien afganistanilaisten joukko kasvoi myös, nyt se on 170 henkilöä.

Nyt tuli siis päätös täysin turhalle ja järjettömälle Afganistan-operaatiolle, jossa Suomi jälleen kerran esitti maailmanparantajaa. Ulkoministerimme lentää sen verran vilkkaasti ympäri maailmaa, että en ihmettelisi jos pian ilmestyy uusi autettava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s