Hoitaja palkka palkkaus

Hoitajien palkitsemisesta

9.8.2021

Hoitajat ovat Suomen selkäranka, heidän tekemänsä vaativa työ on meille kirjaimellisesti elintärkeää. Jostain syystä heidän palkkansa kuitenkin mataa edelleen pohjamudissa, eikä nykyisessä vaativassa ja kuormittavassa tilanteessa jaeta edes bonuksia.

Mitä hoitajat ovat saaneet bonuksien sijaan? Viime vuonna valtiomme päähenkilöt kiittivät heitä valaisemalla Finlandiatalon siniseksi. Kyllä siinä varmasti monen hoitajan silmät kostuivat kiitollisuudesta. Nyt HUS kaikessa anteliaisuudessaan jakaa hoitajien eliitille printattavia kiitoskortteja.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008179620.html

Nykyisellä hallituksella on ollut jo pari vuotta aikaa vaikuttaa hoitajien palkkaan tai bonuksiin. Tekojen sijasta aika on käytetty suunpieksämiseen ja omakehuun. Monituisten asioiden tärkeäksi julistaminen ei tuo kenenkään pöytään lisää särvintä.

Hoitajien tukemisen sijasta rahaa on päätetty käyttää miljardikaupalla mm. vihreään siirtymään, ja onpa meillä varaa käyttää 200 000 euroa jääpaloihin, joiden sulamista oikein ministeri kävi ihailemassa. Tuolla rahasummalla olisi voitu maksaa kahdelle sadalle hoitajalle tuhannen euron bonus, josta valtio olisi vielä saanut osan veroina takaisin. Mutta ei, ministeri Harakan mielestä jääpalat olivat parempi investointi. (Tiedän kyllä että lystin maksoi Lahti, miksei se jakanut rahoja ennemmin hoitajille?)

Miltä tuntuisi, jos sinun työtäsi tärkeämmäksi arvostetaan jääpala?

Nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen vaikuttaa todelliselta moniosaajalta. Tämän filosofian maisterin työkokemus on hankittu muutamana vuotena kaupan myyjänä, opiskelun ohessa. Muut työpaikat ovatkin sitten löytyneet mm. järjestösihteerin hommista ja eduskunnasta. Kun koko cv:n lukee läpi, on varsin vaikeaa välttyä sanaparilta ”poliittinen broileri”. Kokemusta ”oikeista töistä” ei liiemmin ole, mutta onneksi poliittinen elämä on ottanut hänet suojatikseen.

Herää vain kysymys, että millä ihmeen lihaksilla hän hoitaa sosiaali- ja terveysministerin tehtäviä? On toki tunnettua, että ministeriltä ei vaadita työhönsä kokemusta saati osaamista, tässä hallituksessa tämä asia valitettavasti kristallisoituu käsin kosketeltavaksi.

Päätin tutustua Sarkkiseen tarkemmin twitterin kautta. Josko siellä hän vaatisi hoitajille lisää palkkaa, tai muita etuisuuksia? Hän muistaa twitterissä juhlia pride-viikkoa, koronaviestejä on vaikka kuinka, ja elintärkeitä Vasemmistoliiton twiittejä hän jakaa mielin määrin. Mutta ei sanaakaan hoitajista, saati heidän palkoistaan. Budjettiriihessä hänen mukaansa tulee keskittyä ympäristöasioihin sekä perhevapaauudistukseen. Hoitajista tai terveydenhuollosta ei sanaakaan.

Mutta toisaalta, miten Sarkkinen ehtisikään keskittyä niin vähäpätoiseen asiaan kuin hoitajat tai terveydenhuolto? Ajan voi käyttää paremminkin, esimerkiksi 13.7. hän uudelleentwiittasi kaksitoista Vasemmistoliiton viestiä. Hän oli tuolloin töissä, ei lomalla. Hienoa, että prioriteetit ovat kunnossa. Yksityisellä työnantajalla moinen ei kävisi päinsä, mutta valtion liksoilla oman kilpensä kiillottaminen somessa on täysin ok. Kuka sitä nyt työajalla töitä tekisi? Sama meininki näkyy jatkuvan päivästä päivään, 14.7. Vasemmistoliittoa mainostetaan kymmenellä twiitillä.

Otetaan Sarkkisen twiitit hieman alakanttiin, lasketaan että hän twiittaa oman puolueensa mainoksia viisi kappaletta päivässä työaikana. Koska kansanedustajan työ on äärimmäisen raskasta, lasketaan vuodesta pois istuntotauot ja lomat, jolloin jäljelle jää noin kahdeksan kuukautta töitä. Työpäiviä tulee tuolloin noin 160. Tämä tarkoittaa, että Sarkkinen mainostaa työaikana itseään ja puoluetovereitaan vuodessa noin 800 twiitillä, veronmaksajien kustantamalla työajalla. Kannattaa myös ottaa huomioon, että Sarkkinen ilmeisesti roikkuu twitterissä varsin suuren osan työajastaan, sillä pitäähän hänen ensin huomata ja lukea nuo twiitit, mitä lähettää eteenpäin.

Otetaan pieni kuvitteellinen laskuharjoitus. Omaa viitekehystään kehuvia viestejä Sarkkinen lähettää siis noin 800 kappaletta vuodessa. Vuosipalkkaa hän nauttii ilmeisesti noin 166 800 €, joten jos yhden twiitin kanssa vietetään viisi minuuttia, kustantaa touhu veronmaksajille noin 8658 € vuodessa. Tämä on enemmän kuin hoitajan kolmen kuukauden nettopalkka. Kumpikohan raha on hyödyttänyt yhteiskuntaa enemmän?

Kannattaa tietysti ottaa huomioon että kaikkien lähetettyjen twiittien kanssa ei mene viittä minuuttia, suuntaan tai toiseen. Sarkkinen tuntuu olevan kuitenkin niin innokas twitterin käyttäjä, että työpäivän todellista twitter-aikaa kuluu yhteensä varmastikin vähintään tuon verran. Ja lisäksi sitten tietysti instagram, facebook jne.

No millaisen kuvan Sarkkinen antaa itsestään työntekijänä? Tietysti hän on äärimmäisen ahkera ja vastuuntuntoinen; ensimmäisenä lomapäivänä hän pohtii, montako lomapäivää voi oikeasti viettää, ja joutuuko ehkä lähtemään Helsinkiin asti työtehtävissä. Ei tainnut joutua.

Sarkkinen ei jää sanattomaksi myöskään instagramissa. 1.7.2021 eli työpäivänä, hän poseeraa pride-lipun kanssa ja on kirjoittanut pitkän jutun joka käsittelee mm. sateenkaariperheiden oikeutta perhevapaisiin. Jälleen tuli käytettyä työpäivä veronmaksajien parhaaksi. Hän on julkaissut instagramissa 1515 kuvaa, joista suurimmassa osassa on lähikuva hänen omista kasvoistaan. Hän ei tässä oman kuvansa ihailussa jää kovin paljon Sanna Marinia jälkeen, mikä on varsin kunnioitettava saavutus.

Että tällaista. Odotan mielenkiinnolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan hoitajien palkkakuopan suhteen. Soteen käytettävien miljardien veikkaan menevän ennemminkin byrokratiaan, tietotekniikkaan sekä johdon palkkoihin kuin sairaanhoitajille. Valitettavasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s