Jälleen tiedotusasiaa

Tiistaina 8.6.2021 oli hyvin mielenkiintoinen A-Studio, siinä käsiteltiin kuntien tiedottamista, ja myös kuntien osakeyhtiöiden asioista tiedottamista. Tämä tietysti liittyy Paimioon kuten kaikkiin muihinkin kuntiin.

Ohjelmassa professori oli kovasti sitä mieltä, että julkisuuslaki täytyy ulottaa myös kuntien osakeyhtiöihin. Onneksi joku työryhmä on tätä asiaa jo selvittämässä, eli voi olla että asia tulee muuttumaan. Valitettavasti tuo vie vuosia.

-”Tämä liittyy kuntademokratiaan. Kuntalaisilla täytyy olla mahdollisuus saada tietää, miten julkisia varoja käytetään ja miten kunnan omaisuutta hallinnoidaan, Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen sanoo.”

Asia on tismalleen näin. On kestämätön tilanne, että kunnat voivat jättää osakeyhtiöiden tiedottamisen osakeyhtiöiden varaan. Ja niiden ei ole pakko tiedottaa juuri mitään. Kuntalaisilla ei ole välttämättä harmainta hajua mitä noissa osakeyhtiöissä tapahtuu. Ja niissä kuitenkin pyöritetään kuntalaisten rahoja. Paimiossa tilanne on valitettavasti juuri tämä, kaupunkilaisilla ei ole minkäänlaista tietoa kaupungin osakeyhtiöiden toiminnasta, tuloksista tai kuluista.

Olen ottanut tämän tiedotusasian ylös facebookissa Paimion kuntalaisfoorumissa useampaankin kertaan, kuten myös sen että Paimion kaupungin lautakuntien tai valtuuston pöytäkirjoja saa netissä luettavakseen vain vuoden ajalta.

Asiaan on otettu kantaa joikenkin valtuutettujen sekä erään kaupungin johtoasemassa olevan työntekijän puolelta. Kiitos tästä heille. Pöytäkirjojen näkyvyyden osalta kaupungin edustaja laittoi pitkät rivit lakitekstiä josta kävi ilmi että laki ei pakota kaupunkia pitämään pöytäkirjoja esillä netissä vuotta pidempään. Toinen pitkä litania koski sitä, että on itseasiassa laitonta pitää näkyvissä pöytäkirjoja joissa on ihmisten salassapidettäviä henkilötietoja, vuotta pidempään. No, kaupungilla on ollut puolentoista vuoden ajan käytössä uusi asiakirjanhallintajärjestelmä, joka mahdollistaa salaisten tietojen mustaamisen automaattisesti vuoden kuluttua, kuten laki määrää. Kukaan ei ole kertonut milloin tuo ominaisuus aiotaan ottaa käyttöön, ilmeisesti ainakaan kovaa kiirettä ei pidetä. Ehkäpä asiaan palataan seuraavan puolentoista vuoden kuluttua?

Koitin muuten selvittää milloin viimeksi vaikkapa kaupunginvaltuuston pöytäkirjassa olisi ollut tuollainen salattava tieto. Ainakaan kahden vuoden sisällä ei kertaakaan.

Kaupungin edustajan, sekä erään kaupunginvaltuutetun suulla minulle on kerrottu, että mikäli haluan noita pöytäkirjoja lukea niin voin mennä kaupungintalolle niitä lukemaan. Sepä se onkin minulle kätevää, ja kaupungin työntekijän ajan hyötykäyttöä. Mutta heidän mielestään asia on ”problem solved”. Halleluja!

Sitten kaupungin osakeyhtiöistä. Paimiolaisilla ei ole tällä hetkellä minkäänlaista tietoa miten nämä firmat toimivat, mikä on tulos, paljonko toiminta maksaa. Tähänkin tuli yhdeltä kaupunginvaltuutetulta viesti, että on paimiolaisten etu että he eivät tiedä näistä mitään. Nimittäin silloinhan mahdolliset kilpailijat voisivat saada tietoonsa suuria liikesalaisuuksia! Kaikki ne firmat jotka suunnittelevat aloittavansa kilpailun Paimion lämpöyhtiön kanssa. Tai vesilaitoksen. Tai ajoharjoitteluradan. Tai Paimion kehityksen. Näen jo, kuinka nälkäiset kilpailijat odottavat näitä tajunnanräjäyttäviä tietoja perustaakseen kilpailevan organisaation.

Olen ollut tästä kaupungin osakeyhtiöidenkin tiedotuksesta yhteydessä kaupunkiin. Sieltä minulle kerrottiin että ”osakeyhtiöitä ei koske samat julkisuusvelvoitteet kuin kuntia”. Eli taas mennään siitä missä aita on matalin. Ei tiedoteta mitään, mikäli laki ei suoraan siihen pakota. Kenen etua tämä ajaa? Tuskin kenenkään.

Satuin jälleen kerran viettämään aikaani Paimion nettisivuilla tietoa etsien. Törmäsin Paimion konserniohjeeseen. Se onkin mielenkiintoinen, varsinkin tiedotuksesta kantaaottavaan kohtaan. Voi olla että ymmärrän täysin väärin, mutta käsitykseni kaupungin oman ohjeen pohjalta on, että Paimion ”firmojen” asioista tulisi itseasiassa tiedottaa kaupunkilaisia. Tiedä häntä. Olen tämän otteen laittanut kaupungin suuntaan muutama päivä sitten kysymyksen kera, odotan mielenkiinnolla vastausta.

http://www.paimio.fi/files/984/Konserniohjeet.pdf

”Kuntalain 29 §:n mukaisesti kaupungin on sopivin tavoin tiedotettava asukkailleen yhteisön tai säätiön toiminnasta silloin, kun se hoitaa kunnallista tehtävää. Ennen tietojen antamista yhteisön on arvioitava voidaanko tiedot antaa aiheuttamatta yhteisölle haittaa.”

https://yle.fi/uutiset/3-11972647 (tässä YLE:n nettisivu aiheesta)

Asia löytyy tästä A-studion ohjelmasta:

http://areena.yle.fi/1-50646877 (video)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s