Biokaasulaitos

Turun Sanomien artikkelissa Paimion Hinku -hankkeesta selvisi myös, että Paimioon ollaan rakentamassa biokaasulaitosta. En ollut tästä biokaasulaitoksesta kuullut laisinkaan, joten aloitin asian selvittämisen. Ensimmäiseksi kävin Paimion nettisivuilla (www.paimio.fi), sieltä ei löydy yhtäkään osumaa kun hakee sanaa biokaasulaitos. Muutama ”hitti” tulee sanalla biokaasu, mutta yksikään noista jutuista ei käsittele biokaasulaitosta. On mahdollista että jossain kaupunginhallituksen, kaupunginvaltuuston tai lautakunnan pöytäkirjassa on biokaasulaitoksesta jonain vuonna kerrottu. Mutta koska niitä säilytetään kaupungin sivuilla vain vuoden verran, on asiaa käytännössä mahdoton löytää. Paitsi tilaamalla kaupungilta kaikki em. pöytäkirjat viimeisten kolmen-neljän vuoden ajalta ja käymällä ne kaikki rivi riviltä läpi. Kuulostaako helpolta? Tarkoitukselliselta? Käytännölliseltä? Ei minun mielestäni.

No, jatkoin selvitystä. Netistä löytyi tieto, että biokaasulaitoksen rakentamista varten on perustettu Biogpaimio Oy. No entä sitten? Kyseisessä firmassa on mukana 30% osuudella Paimion Kehitys Oy, joka on taas Paimion kaupungin 95% omistama yhtiö. Yhtenä omistajana Biogpaimiossa on Envor Group Oy, jonka on tarkoitus rakentaa tämä biokaasulaitos. Envor Group Oy on tuomittu yhteisösakkoon törkeistä ympäristörikoksista, kuten myös sen toimitusjohtaja. Hän sai sakkojen lisäksi ehdollista vankeutta. Biogpaimion hallituksen puheenjohtaja on tämä törkeistä ympäristörikoksista tuomittu henkilö. Lupaavaa, eikö totta? Vuoden 2020 lopulla valtio heltyi antamaan hankkeeseen 2,4 M€ veronmaksajien rahoja. Ja onpa yhtiössä mukana jälleen sauvolainenkin yritys, Erpe Oy. Jännää että Sauvosta ollaan tässä mukana.

Soitin vielä kaupungille. Tähänhän aina vedotaan, kun löytyy joku julkisuuden varjoon jäänyt asia. ”Soita kaupungille, sillä kaikki selviää” (Kunhan olet ensin jotain kautta kuullut ko. asiasta). Sain kiitettävästi vastauksia, tosin asioita jäi myös avoimeksi. Rahoituspuolella hankkeen budjetti on 10 M€, siitä valtiolta 2,4 M€ ja yksityisiltä sijoittajilta on luvattu noin 1 M€. Puuttumaan jää vielä siis n. 6,5 M€, tämän rahan saamisesta ei ole tietoa. Kerrottiin myös että ”kaupunki ei sijoita hankkeeseen merkittäviä summia”, eli kulujen pitäisi jäädä nyt käytettyihin muutamiin tuhansiin euroihin. Kumppani laitoksen rakentamiseen ”valikoitui mukaan osaamisensa ja hankkeeseen sopivan uuden teknologisen innovaation ansiosta”

En todellakaan ole mikään biokaasulaitoksen rakentamisen asiantuntija, mutta kymmenen miljoonan euron budjetti hieman mietityttää. Turussa tuolla hinnalla ei rakenneta edes kävelysiltaa rautatien yli, meillä sillä tehdään biokaasulaitos.

Viestien vaihdossa epäröin hieman laitoksen kannattavuutta ennakoidulla viiden henkilötyövuoden vuosittaisella työpanoksella. Tähän onneksi todettiin, että laskelmat on tehty ja toiminta tulee olemaan kannattavaa. Rakentamisen aloittamisajankohdan ennakoitiin olevan aikaisintaan 2022. Kauan aikaa Paimion eri nettisivuilla (Paimiohub, Paimion kehitys) kerrottiin rakentamisen alkavan 2019, kunnes noin kuukausi sitten ehdotin että vanhentuneet tiedot poistetaan. Ja aivan oikein! Asiastahan on tosiaan tiedotettu netissä! Kylläkin muutamalla sanalla sivustoilla joille kukaan ei käytännössä eksy. Ja Paimio.fi -sivulla asiasta ei siis mainita sanallakaan.

Kaiken kaikkiaan hankkeessa on paljon epävarmuutta, suurin epävarmuustekijä taitaa olla rahoitus. 6,5 M€ on raha jota ei ihan helpolla potkaista kasaan. Ja kun on lukenut lehdestä Turun biokaasulaitoksen hajuongelmista, en kadehdi lähistöllä asujia. Toivottavasti joskus mahdollisesti rakennettava laitos oheistoimintoineen on hajuton, kuten on kerrottu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s