Kansantalous ja raha

7.4.2021

Suomen kansantalous elää viennistä. Ja tietysti täällä tehtyjen tuotteiden viennistä. Vihreät, Vasemmistoliitto ja demarit ovat unohtaneet tuon perusasian, ja kuvittelevat että pärjäämme myymällä toisillemme palveluita ja rakentamalla teitä sekä taloja. Niin, ja museoita.


Toki on tärkeää pitää perusinfra kunnossa, ja sen tekeminen on edullisinta ja järkevintä silloin kun talous takkuaa. Mutta viime vuoden puolella päätetyt miljardisijoitukset mm. suurimpien kaupunkien paikallisliikenteeseen ovat ylimitoitettuja ja järjettömiä.

Hallitus ei nyt myöskään osaa katsoa muutaman kuukauden päähän, kun isot yritykset julkaisevat toisen vuosineljänneksen tuloksensa. Pahoin pelkään että vasta silloin nähdään kuinka syvälle talous alkaa sukeltaa. Ja pörssiyrityksillä on valitettavasti tapana korjata tippuneita tuottoja työväen vähennyksillä. Pienempien yritysten tilanne on isoja firmoja huomattavasti pahempi, koska niillä ei ole liiemmin puskurirahastoa. Myöskään vielä ei ole osattu (tai haluttu) tilastoida sitä, kuinka paljon tähän mennessä Koronan aiheuttama työttömyys maksaa. Pitääpä vielä mainita mitä Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja nykyinen ministeri Li Andersson kertoi viime vuonna haastattelussa, kun kysyttiin että mistä voidaan säästää. Vastaus oli: yritystukien leikkaamista vastaan meillä ei tietenkään ole mitään sanomista. 


Jos ja kun Suomen kansantalouden joustovarat on jo nyt suurimmaksi osaksi käytetty, vieläpä kohteisiin jotka eivät sinänsä luo mitään tuottavuuden kasvua (siis nämä infra jne. investoinnit), niin mitä tehdään ensi syksynä ja talvena kun koronan aiheuttamat talousvaikutukset näkyvät pahimmillaan?


Suomen täytyy kyetä tuolloin tukemaan yrityksiä ja luomaan niille toimintaedellytyksiä, jotta vältyttäisiin pahimmilta työttömyys-skenaarioilta.

Eli lyhyesti: käytetään nyt varoja siihen että saadaan työllistävät yritykset pysymään pystyssä, ja investoimaan. Annetaan vientiyrityksille selkeä viesti valtion vakaasta ja ennustettavasta toiminnasta niiden parhaksi. Yhtikäs mitään ei tuota se että Helsinkiin rakennetaan pyöräilybaanoja sekä jatketaan ratikkakiskoja. Puhumattakaan vaikka Turun satojen miljoonien hintaisesta ratikasta jolla kuljetaan Varissuon getosta kaupunkiin. Toivon kovasti että tämä vielä jää toteuttamatta.


Ja mitä tekee tämä ympäristörahasto johon allokoitiin jo viime vuonna 300 miljoonaa? Nyt on laitettu vielä paremmaksi ja laitetaan miljardi vihreyteen, EU:lta saatuja rahoja jotka olemme itse sinne maksaneet. Kyseessä on valtava tulonsiirto viherihmisille ja -yrityksille.


Vihreiden keuhkoama tuulivoimarakentamisen työllistämisvaikutus on pelkkää harhaa. Tuulivoimalat tulevat Kiinasta, ja pystyttäjät puolasta. Iso osa sähkön tuotannosta tulevista voitoista valuu ulkomaisille sijoittajille. Tuulivoimalat ovat myös ympäristöongelma, kun lapoja joudutaan vaihtamaan niin vanhat lavat ovat ympäristölle vaarallista jätettä. Kannattaa myös ottaa huomioon että Kiinassa rakennettavien myllyjen tekemisessä kuluu huomattava määrä erilaisia mm. öljypohjaisia raaka-aineita ja kuljettamisessa toiselle puolelle maapalloa polttoainetta. Tuulivoima ja aurinkovoima eivät voi olla koskaan pääasiallisia energianlähteitä, sillä aina ei tuule tai paista aurinko. Asiaan voidaan palata sitten kun niiden tuottamaa energiaa voidaan varastoida järkevästi ja taloudellisesti.


Hallitus ei ole vielä esittänyt lainkaan tapoja joilla vaikutetaan työllisyyden kasvuun. Uskomattomin juttu oli taannoin se kun hallitus nosti työllisyystavoitetta. Voihan sitä tavoitella vaikka kuuta taivaalta, mutta on täysin eri asia kuinka se onnistuu. Vielä ei olla keinoja nähty. Eikä myöskään säästöjä. Mistään. Odotan mielenkiinnolla uskalletaanko ennen vaaleja tehdä muuta kuin jakaa naminamia ja lisää rahaa.

Jokainen nyt käytettävä euro rahoitetaan lainalla kota meidän lapsemme joutuvat maksamaan.

Lyhyesti siis: vientiteollisuus, yritykset ja työllisyys. Näitä pitää ensisijaisesti tukea että emme vajoa entistäkin alemmaksi. Tämä vuosi tulee näyttämään jo aika pitkälti sen mihin olemme menossa. Mikäli tilanteeseen ei osata puuttua oikein, on vaarana että 90-luvun alun tapaan kaupunkien keskustoista löytyy lähinnä tissibaareja joihin työttömät kantavat rahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s