Paimion kehitys Oy

20.4.2021

Paimion Kehitys Oy on yhtiö josta Paimion kaupunki omistaa 95%. Loput viisi prosenttia kuuluu Paimion yrittäjille. Paimion kehityksellä on erinomainen tavoite: ”tehtävänä on kehittää Paimion seudun elinvoimaa”.

Paras tapa saada Paimion talous nousujohteiselle uralle on saada tänne lisää yrityksiä, ja siihen tämä mainio hanke tähtää.

Koska Paimion kehitys Oy on osakeyhtiö, Paimion kaupungilla ei ole (tämän kuulin kaupungilta) lain tuomaa velvollisuutta kertoa yhtiön toiminnasta mitään. Eikä se kerrokaan juuri muuta kuin firman toiminta-ajatuksen.

Paimion kaupungin strategiadokumentista löysin seuraavaa:

Yhtiön liiketoiminta-alueet:

1) Elinkeinoelämän kehitysyhtiönä toimiminen Paimion alueella

2) Sijoitusyhtiönä toimiminen ja paikallisten yritysten kiihdyttäminen

3) Konsultaatiotoiminta

Kohta 2) kuulostaa mielenkiintoiselta. Paimio aikoo sijoittaa yrityksiin. Menneisyydessä tulos näistä sijoituksista on ollut varsin heikko, vaikka onkin toimittu ”vain” takaajana. Nyt on tarkoitus tehdä suoraan sijoituksia. En tiedä onko tätä jo tehty, vai aiotaanko tehdä. Vai käykö niin että tämä on jäänyt vain aikeeksi.

Paimion tilinpäätöksessä vuodelta 2019 kerrotaan Paimion kehityksestä seuraavaa:

1) Sisämarkkinoiden ja palveluiden kehittäminen – SunPaimio,

2) Seudun työpaikkojen lisääminen – Paimio Innovation Hub ja

3) Uusien pääomien ja investointien saaminen Paimion alueelle – Paimion Leijonienluola

Ehkäpä yrityksiin sijoittaminen on jäänyt pois.

Yritin löytää tietoa Paimion kehitys Oy:n käytännön tuloksista, sekä mitkä ovat talousluvut. Vaikkapa Kauppalehden tiedoista löytyy tieto vuoden 2019 tilanteesta:

Liikevaihtoa 32 000 € ja tappiota 5 000 €. Tuo liikevaihto lienee kaupungilta saatua rahaa joten kaupungille toiminta on maksanut vuonna 2019 37 000 €. Harmi että vuoden 2020 tietoja ei ole vielä saatavilla. Nyt Paimion kehitys Oy:lle on palkattu täysipäiväinen projektityöntekijä, joten rahallinen panostus kasvaa. Toivottavasti hyvä työ tuottaa tulosta.

Yksi tapa saada tietoa Paimion kehityksestä on yhtiön nettisivu. Siellä kerrotaan toiminta-ajatuksesta jne, mutta esimerkiksi sijoitusyhtiönä toimimisesta ei mitään.

Sivulla käsitellään SunPaimion, Paimio innovation hubin sekä Paimion leijonienluolan tavoitteita. Jännää on se, että noista jokaisen ”vaikutus tavoite” on 10-20 M€ ja aikajana 1-7 vuotta.

Paimion kehitys Oy:n sivuja ei ole päivitetty noin puoleen vuoteen. Paimio innovation hubin sivuja ei liene päivitetty ainakaan pariin vuoteen, koska siellä lukee seuraavaa: ”Lähialueella käynnistyy BioGPaimio Oy:n biokaasulaitoksen rakentaminen vuonna 2019, joka luo mahdollisuuksia yhteistyölle ja vastuullisen energian hyödyntämiselle.” Laitoksen mahdollinen rakentaminen alkanee 2022-2023 aikaikkunassa.

Kysyin kaupungin suunnasta tietoja Paimion kehityksen konkreettisista tuloksista, samalla tiedustelin paria käytännön asiaa eli paljonko toimintaan menee rahaa ja mistä se raha on tullut. Taloustietojen kerrotaan löytyvän julkisista lähteistä, sekä kaupunginhallituksen ja valtuuston konserniraporteista. Yritin noita raportteja löytää Paimion sivuilta, en siinä onnistunut. Ehkä joku muu löytää? Hyvä uutinen on se, että neuvotteluja yritysten kanssa on menossa, mutta niistä ei voida kertoa yrityssalaisuuksien takia.

Kun oli puhetta Paimion kehitys Oy:n konkreettisista tuloksista, itselleni nousee mieleen yksi simppeli mittari muiden lisäksi: uusien yritysten määrä Paimiossa, ja toimintaansa laajentavien yritysten määrä. Kertoisiko tämä jotain onnistumisesta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s